BESLENME TARZIN ‘DİYETTE ‘ VE ‘NORMALDE’ DİYE DEĞİŞİYOR MU ?
Diyetisyene başvurdunuz ve anemnez alırken diyetisyeniniz size; beslenme düzeniniz, öğün sayınız, su tüketim alışkanlıklarınızla alakalı pek çok soru yöneltti. Bu sorulara ‘’normal beslenmem şu şekilde fakat diyete başlayınca böyle böyle beslenirim’’ diye mi cevap verdiniz? Eğer cevabınız evetse işte orada bir sıkıntı var !
‘’Neden, diyette tüm kurallara uyuyorum bunun nesi kötü’’ diye düşünebilirsiniz. Bu sağlıklı davranışları hayatınıza katmanız çok güzel fakat zayıfladıktan sonra değişmesi ve eskiye ‘normal rutininize’ dönmesi aslında bize, davranışların gerçek anlamda hayatınıza girmemiş olduğunu gösterir. Bizim amacımız ‘normal ‘beslenmenizin zaten sağlıklı alışkanlıklardan oluşuyor olmasıdır.
Peki bu durumu nasıl değiştirebilir, aradaki keskin sınırları nasıl kaldırabiliriz ?
Öncelikle ‘diyet’ sözcüğünü bırakmakla işe başlayabiliriz. Diyet aslında kelime anlamı olarak belirli bir hastalık varlığında uygulanan besinsel kısıtlamaları belirtir. Bir davranışı sırf diyette olduğu için kendinizi zorlayarak yapmanız da sürdürülebilir olmayacaktır. Evet o sağlıklı davranışı hayatınıza katmanız harika olur ama keyifle, isteyerek olmalı.
Örneğin normalde meyve yemiyorsunuz, böyle bir akışkanlığınız yok. Listenizde var diye kendinizi bir şekilde zorlayarak, çok da sevmeyerek tükettiniz. Bunu yaparken en büyük motivasyonunuz kilo kaybı olduğu için zayıfladıktan sonra bu davranışı sürdürmeniz zor.
Gerçekten alışkanlık haline getirebilmek için kilo kaybı yanında daha güçlü bir motivasyona ihtiyacımız var. Şimdi şu soruları düşünelim;
- Bu meyvenin besinsel içeriği ne ?
- Sağlıklı bir beden için bana ne gibi olumlu etkileri olur ?
- Meyve tüketme alışkanlığını nasıl hayatıma katabilirim ? ( farklı meyveler ve yöntemler denemek)
Beslenme danışmalığı sürecinde bu sorulara yeterli ve tatmin edici yanıtlar oluşturmayı, ‘normal’ beslenmenizi zaten olabildiğince sağlıklı alışkanlıklardan oluşturmayı hedefliyoruz. Yeterli motivasyon kaynağınız oluştuğunda da bu davranışları ömür boyu sürdürüyoruz.
Sağlıkla kalın
Diyetisyen Ahsen Name KANLI

