
ZAYIFLAMA SÜRECİNDE YAPILAN HATALAR
Çoğu kişi fazla kilolarından şikayetçi ve zayıflamak adına bir çaba içerisinde. Bu süreçte yanlış yöntem uygulandığı zaman kişi verdiği kiloları sonrasında hızlıca geri alıyor. Bu durumun bir kısır döngü haline gelmemesi adına sağlıklı beslenmeyi bilinçli olarak sürdürülebilir şekilde hayatımıza katmak bizim elimizde.
Öncelikte bu yaptığımız yanlışları görmekle işe başlayabiliriz.
Peki bunlar neler ? :
- Sürece başlarken yetersiz bir motivasyon kaynağı belirlemek.
Örneğin: Şu düğüne kadar kilo vermem lazım. Peki ya sonrası? Sadece zayıflamak adına değil sağlıklı kalmak ve hastalıklara yakalanmamak adına da iyi beslenmeliyim diye düşünürseniz ideal vücut ağırlığında olsanız dahi bu alışkanlıklar devam eder ve siz de ortalama ideal vücut ağırlığınızı ömür boyu korursunuz.
- Çok aceleci davranmak.
Kalıcı ve sağlıklı zayıflamak istiyorsanız alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekir. Alışkanlıkların değişmesi de zaman alabilir. Sadece verdiğiniz kilolara odaklanmayıp bu zamana kadar hangi alışkanlıklarımı değiştirdim diye düşünün. Olumlu gelişmelere odaklanın. Gösterdiğiniz her gelişme için kendinizi takdir edin ve sürecin devamlılığını sağlamaya çalışın.
- Kendinizi aç bırakmak.
Hızlı zayıflamak adına çok düşük kaloriler ile beslenmek, şok diyetler, detokslar…İhtiyacınız olan kalorinin çok altında beslenmek sizi psikolojik ve fizyolojik olarak zorlar. Tükettiğiniz besinleri birden azaltmak kısıtlanmışlık hissine neden olur ve sonrasında yeme ataklarını tetikleyebilir. Bu şekilde hızlı zayıflasanız dahi vücudun enerji ihtiyacının minimum düzeyde karşılayamadığınız için (bu kalori değeri herkes için farklıdır) kas kayıpları olur. Halsiz ve yorgun hissedersiniz. Zayıflasanız dahi yağ kaybınız iyi olmayacağı için incelmeniz de iyi olmaz. Bunun yanında halk arasında ‘ yüzün çökmüş’ denilen durumu yaşayabilirsiniz.
- Başkasının beslenme programını uygulamak.
Beslenme kişiye özgüdür. Yaşam tarzınız, alışkanlıklarınız, hastalıklarınız, vücudunuzdaki yağ- kas oranı, ödem durumunuz beslenme programınızın şekillenmesini sağlar. Bunun yanında amaç programı mükemmel şekilde uygulamaktan çok yaptığınız beslenme hatalarını keşfetmek ve bunu değiştirmek adına çözüm yolları keşfederek zayıflamaktır. Bu da en iyi bir uzmanın yönlendirmesi ile, sonrasında da bilinçlenerek olur. Sadece bir diyet listesini uygulayarak zayıflamaya çalışmak çok eksik olur.
- Ticari bir üründen mucize beklemek.
Zayıflama çayları, ilaçları (doktor tavsiyesi haricinde bilinçsiz kullanımlar), besin yerine geçtiği ve zayıflattığı söylenen hazır içecekler... Bu tarz ürünleri bilinçsiz ve fazla kullanmak böbreklerinize ve karaciğerinize zarar verebilir. Yağ yakan ayrıca bir ürün yoktur. Dengeli ve yeterli beslenerek kalori açığı yaratmak vücutta yağların yanmasına neden olur.
- Sürekli tartılmak
Kilo vermek bir süreç işidir. Günlük kilo kaybı görmek mümkün değildir. Kısa zaman içinde tartıda eksi görmemek veya belki de ödeme bağlı bir artış görmek sizi olumsuz etkileyebilir. En doğru ölçüm; sabah aç karın ile, tuvalete çıkmış şekilde olur. Günün farklı saatlerinde yaptığınız ölçümler yine gerçeği yansıtmayabilir. Haftada bir defadan fazla tartılmamaya çalışın.
- Besinleri ödül ve ceza olarak kullanmak
Canınız bir tatlı yemek istiyorsa hak etmeyi beklemeden yiyebilirsiniz fakat vücudunuza zarar veren şey bunu çok sık ve fazla miktarlarda yapmaktır. Yasakladığınız ve ödül olarak yücelttiğiniz besinleri uzun süre tüketmeseniz dahi yemeye başladığınızda durdurmanız zor olacaktır. Amacımız; önce dengeli ve yeterli beslenmeyi öğrenip, hayata katmak ve hiçbir besini ödül, ceza veya yasak olarak görmeden sağlıklı beslenmektir.
- Metabolizmayı yavaşlatan faktörleri göz ardı etmek
Vitamin, mineral eksiklikleriniz varsa doktorunuzun önerdiği takviyelerinizi düzenli almayı ihmal etmeyin. Çok az su içmek, hareketsiz bir yaşam, fazla uyku metabolizmayı yavaşlatır. Sadece besinlere ve kaloriye odaklanmak yerine yaşam tarzınızı değiştirin. Yeterli su tüketmeye, hareketli ve aktif zaman geçirmeye, kaliteli ve yeterli uyumaya özen gösterin.
Dyt. Ahsen Name KANLI
Diyetfiz

